Субота, 20.04.2024, 16:10
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

Офіційний сайт Конятинського ОЗЗСО І-ІІІ ст.

Меню сайту
Годинник
Вислови
Ми на мапі
Відвідувачі
Visitors
Flag Counter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 735
SHKOLA.UA

Головна » 2017 » Жовтень » 17 » Путильське районне лабораторне відділення направляє Інформацію щодо епідситуації з кору та рекомендує довести її до відома учнів та батьків
14:09
Путильське районне лабораторне відділення направляє Інформацію щодо епідситуації з кору та рекомендує довести її до відома учнів та батьків

В Путильському районі зареєстровано 32 випадки захворювання на кір (Усть-Путильська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів 3 клас (10 випадків), 1 клас (2 випадки), 2 клас (2 випадки), 4 клас (2 випадки), 5 клас ( 1 випадок). Путильська загально освітня школа І-ІІІ ступенів 1-В клас (1 випадок), 3-Г клас (1 випадок),4-А клас ( 1 випадок). Путильський ДНЗ середня група №1 (1 особа),  у побуті (8 випадків),с.Селятин ДНЗ (1 випадок), Усть-Путильський ДНЗ  (1 випадок – середня група, 1 випадок – старша група).

Рекомендуємо Вам звернути увагу на стан   здоров’я своїх дітей і при будь-яких його змінах (кашель, чхання, болі в горлі, підвищення температури  тощо) звертатись до лікаря. Тим дітям, які не щеплені проти кору необхідно негайно провести щеплення проти кору.

В Україні в 2017 році значно зросла захворюваність на кір. Найвищі показники відмічаються в Івано-Франківській (більше 300 випадків) та Одеській областях (до 200 випадків). Основною причиною такого поширення корової інфекції  в Україні є низький відсоток щеплених дітей із-за  відмов батьків від щеплень.

КІР

Кір - це висококонтагіозне захворювання. Вірус кору викликає підвищення температури і хворобливу висипку, яка починається на слизовій оболонці і поширюється від лінії волосся голови вниз на обличчя і шию і по всьому тілі до китиць рук і стоп ніг. Більше 850.000 дітей щорічно вмирають від ускладнень кору, таких як діарея, пневмонія і енцефаліт.

Інфекція поширена на всіх континентах, тому що до збудника кору сприйнятлива кожна людина, яка не перенесла цієї інфекції. Така сприйнятливість людини до корової інфекції протягом тисячоліть утвердила думку, що це неминуче лихо, яке кожна людина мусить перенести і краще, коли це станеться у перші роки життя. Але кір страшний тим, що його збудник може уражати центральну нервову систему, внаслідок чого виникає таке грізне ускладнення як енцефаліт, що часто закінчується смертю.

При більш легкому ураженні центральної нервової системи людина одужує, однак, за даними американських лікарів, в середньому у одного на 1000 перехворілих виявляють чітко виражене пригнічення інтелектуального розвитку.

Тому заходи щодо запобігання захворюваності на кір є одною із важливих умов збереження і нормального інтелектуального розвиту людської популяції. Крім того, у перехворілих різко знижується імунітет до інших інфекцій (дифтерія, поліомієліт, правець, кашлюк, паротит і т.д.)

Захворювання на кір викликається вірусом. Епідемічний процес підтримується лише у людському суспільстві. Заражена людина починає виділяти вірус в останній день скритого періоду, який триває 7-14 днів, а при введенні імуноглобуліну може продовжитись до 3-4 тижнів. Найбільше виділення збудника відбувається за 4 дні до висипання, після висипання воно зменшується.

Передається збудник повітряно-крапельним шляхом. Вірус розмножується на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів і зумовлює кашель, чхання, в процесі яких збудник у великій кількості виділяється у повітря. Хоча виділений збудник при кімнатній температурі знешкоджується протягом декількох годин, інтенсивне виділення його хворим, висока сприйнятливість не імунних людей призводить до швидкого поширення збудника.

У перші дні гарячкового періоду діагноз кору поставити важко, а саме в цей період хворий найбільш активно виділяє збудник. Коли ж розпочинаються висипання і діагноз поставити легко, виділення вірусу різко зменшується і на 3-4 день хворий не становить небезпеки для оточуючих.

Тому, хворого з ознаками респіраторного захворювання (кашель, чхання, болі в горлі, підвищення температури  тощо) необхідно ізолювати або в окремій кімнаті, або відгородити куточок в кімнаті. Членам родини необхідно якнайменше контактувати з хворим, а особа, яка доглядає хворого повинна одягати чотиришарову марлеву маску. Кімнату необхідно часто провітрювати і робити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів. при встановленні діагнозу кору тяжкого перебігу хворого бажано госпіталізувати в інфекційне відділення для попередження ускладнень (енцефаліту, пневмонії тощо). Адже висипка, яку ми бачимо на тілі хворого вражає і всі внутрішні органи (легені, кишківник, печінку, нирки тощо).

А захистити дітей та підлітків від захворювання на кір може лише імунізація коровою вакциною.

 

В.о. завідувача Путильського

районного лабораторного відділення                                                                  Л.В. Петрик

Переглядів: 394 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Архів записів
Календар
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
...
Педпреса
ВСЕОСВІТА
Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Osvita.UA
МЕТОДИЧНИЙ ПОРТАЛ